HTML

Címkefelhő

2013.11.19. 12:21 ExclusiveRent Admin

Budapest és az ő hídjai

szabadsag_01.jpg

Akár egy éjszakai buli túra közben, akár a hétköznapi őrületbnen, de nap mint nap átmegyünk a főváros egyik vagy másik hídján. Ezeket a hidakat még azok is szeretik akik amúgy nem sokat foglalkoznak a városképpel, nem különösebben érdekli őket Budapest története, múltja, jelene vagy akár jövője. De vajon tudunk e bármit is ezekről a gyönyörű építészeti csodákról a nevükön kívül? Lássunk egy rövid összefoglalót a hídjainkról!

Szabadság híd

Személyes kedvencemmel, a Szabadság híddal kezdem. A jellegzetes zöld színéről és megkapó formáiról ismert hidat 1896-ban adták át, akkor ez volt a hamradik átkelő a Duna budapesti szakaszán. A villamosjárat alig egy évvel később indult el a Szabadsághídon keresztül. Teljes felújítására 2007-ben került sor, ez egészen 2008-ig tartott, azóta régi fényében pompázik mind éjjel mind nappal, az egyik legszebb híd a városban.

Láníchíd

Budapest ikonikus hídja, a Szabadság hídnál jóval korábban, 1849-ben került átadásra, tíz éves építési munka után. Sajnos a világháborúban ez a híd is elpusztult de 1949-ben, a századik évfordulóján újjáépítésre került. Gyönyörű, monumentális híd, különleges darabja a budapesti látképnek.

Margit híd

Budapest egyik kevésbé impozáns, de annál külünlegesebb hídja, ugyanis nem csak a Duna két partját köti össze, de mindkét partot a Margit szigettel is összekapcsolja. 1876-ban került átadásra, a hetvenes években végezték el rajta az első rekonstrukciót majd 2011-ben teljesen fel kellett újítani.

Még számos dunai híd van Budapesten, de úgy érzem ez a három az ami igazán említésre méltó. Ez a három híd az ami jelképzei és megtestesíti azt az építészeti kincset ami egyet jelent a fővárossal, legalábbis annak legszebb pontjaival. Egy későbbi posztban a most kimaradt hidak is bemutatásra kerülnek.

Szólj hozzá!

Címkék: buda lánchíd belváros budai vár hidak szabadság híd


A bejegyzés trackback címe:

https://budapestnight.blog.hu/api/trackback/id/tr225643791

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása