HTML

Címkefelhő

2014.01.03. 12:38 ExclusiveRent Admin

Város Budapest alatt

A Spektrumon volt látható az alábbi amerikai "dokumentumfilm", Discovery chanel jellegű, az ottani színvonalat megbízhatóan hozó, közel háromnegyed órás film. A teátrális elemek és erős túlzások természetesen kötelező elemei a filmnek hiszen egy tipikus szenzációhajhász amerikai munkáról van szó. De azért nem kevés valós és ténylegesen érdekfeszítő információ is kiderül a filmből a főváros alatti emberalkotta és természetes alagutakról, barlangrendszerekről, bunkerekről és egyéb izgalmas helyszínekről.

Elsőként a barlangokról van szó, elsősorban a Pálvölgyi barlangrendszerről. Ez magyaroroszág második legnagyobb pontosabban leghosszabb barlangrendszere, tényleg hihetetlenül szép. 20 Km. végig gyönyörű természeti képződményekkel. A döbbenetes a dologban az, hogy mindez a nyüzsgő főváros alatt található, a barlangrendszer legmélyebb pontján közel 100 m mély.

A film bemutatja az itteni barlangok képződésének mikéntjét, önmagában ez is nagyon érdekes bár egy kicsit azért száraz. A következő bemutatott helyszín még mindig természett alkotta, ez a Budai Vár alatt húzódó barlangok összessége. A történelmi köríté néhol kicsit unalmas de azért ezekben is vannak nagyon érdekes részek. Például az, hogy a vár alatti legfelső barlangrenszert a középkori háztulajdonosok egyszerűen pincékre osztották fel, ki-ki a saját háza alatti barlangrészt fallal választotta el az épület alatti területtel szomszédos barlangrészektől. Sajátos de mégis tipikus felfogás.

Ez a barlangrendszer tényleg hihetelenül nagy és egy csomó mindent építettek hozzá, tele van lépcsőkkel, boltívekkel, még egy börtön is épült itt anno. A továbbiakban egyéb, tényleg csak kevesek által ismert földalatti építmény kerül bemutatásra, például a mára azért már némi publicitást kapott barlangkórház. A parlament alatt állítólag húzódó, Kádár féle bunkereket én hiányoltam a filmből de ennek ellenére egy egész jó kis film minden amerikai jellegzetessége ellenére, érdemes megnézni!

Szólj hozzá!

Címkék: buda budai vár alagutak budapesti hangulat


A bejegyzés trackback címe:

https://budapestnight.blog.hu/api/trackback/id/tr605725547

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása