HTML

Címkefelhő

2013.11.26. 14:35 ExclusiveRent Admin

Gőzautó?

Aki szereti az autókat annak szeretnie kell a régi, különleges darabokat is, nem csak a egy 2013-as Audi kell, hogy megdobogtassa egy igazi autómániás szívét. No persze attól még nem kell előfizetnünk a Veterán Autó és Motor magazinra. Mindenesetre a régi autók között vannak egészen különleges darabok, ezt mindenki tudja. Ki ne látott már a maga ízlésének megfelelően egy szép régi Mercit vagy bármilyen más gyártmányú négykerekű csodát. A mai posztban nem is annyira egy veterán autóval fogunk foglalkozni, sokkal inkább egy technológiai leletet mutatunk be, röviden.

Ez pedig nem más, mint a gőzautó. Persze a gőzmozdonyokról mindenki hallott már, múzeumokban még láthatunk is egyet-egyet, viszont viszonylag kevesen tudják, hogy az 1800-as évek végén és bizony a huszadik század első két-három évtizedében is, sok gyár próbálkozott több vagy éppen kevesebb sikerrel gőzhajtású autó gyártásával. A technológia sajnos több nagy bukfencet is hordozott magában, elsőként azt, hogy a kazánt vagyis a vízforralót el kellett helyezni valahova, hiszen esetünkben értelemszerűen ez az energiaforrás, az üzemanyag. Az elhelyezésben viszont nagy problémát jelentett a súly, ezek a forralók borzasztó nehezek voltak hiszen nagy nyomást kellett kiállniuk.

A második és egyben az elsővel szorosan összefüggő probléma magának a víznek a tárolása volt, hiszen a felforralt víz folyamatosan gőz formájában távozott a rendszerből, ezt újra és újra pótolni kellett. A víz márpedig megintcsak nem egy kis súlyterhet jelentő valami, főleg nagy mennyiségben nem az. Aztán ott van a víz felforralásának technológiája is, ez is hordozott magában némi nehézséget.

Végezetül mint minden jármű esetében a kényelem is egy nagyon fontos szempont, ezeket az autókat bő fél vagy akár egy órával vagy akár többel az indulás előtt el kellett kezdeni előkészíteni. Illetve vezetni sem volt igazán könnyű őket, nagy tapasztalatot igényelt a helyes kezelésük. Mindezek ellenére a gőzautók igazi gépészeti remekművek voltak, a kor lehetőségei mellett szinte művészi szintre emelték a kihívások megoldását. Arról nem is beszélve, hogy mennyire szépek, mívesek voltak ezek a mai szemmel már igencsak furcsa, különleges szerkezetek.

686px-Stanley_steam_car.jpg

Stanley gyártmányű gőzautó 1912-ből

Szólj hozzá!

Címkék: retró utazás veterán autó gépjármű személyszállítás autócsoda gőzautó


A bejegyzés trackback címe:

https://budapestnight.blog.hu/api/trackback/id/tr635657770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása